inforegio.ro ue      guvern      CNPIT Topoloveni      ue      instrumente structurale
      -
CNPIT Topoloveni

OrasulTopoloveni.ro

CNIPT Topoloveni - Centrul National de Informare si Promovare Turistica in Orasul Topoloveni, Judetul Arges

CNPIT Topoloveni

¦¦ Topoloveni - Obiceiuri locale


    Dintre obiceiurile traditionale care pastreaza si astazi forme ample de desfasurare, amintim:

    Vinaritul la Topoloveni
    Din documentul datat la 19 iunie 1421, care atesta existenta localitatii Topoloveni, se mentioneaza "Vitichesti, mai sus de Topoloveni". Denumirea acestei mici localitati - Vitichesti - care face acum parte din orasul Topoloveni, vine chiar de la vita de vie (Latinescul vitea), etimologic, numele comunei fiind compus din cuvintele latinesti vitea - vita si chest - sfat, in traducere insemnand locul (sfatul) vitei. În Topoloveni, se pot vizita crame cu traditie, de unde se pot procura vinuri alese:
Crama Botarcani
Adresa: str. Calea Bucuresti, nr. 50-52
Crama Marasoiu
Adresa: Strada Izvorului, nr. 19
E-mail : cramele.marasoiu [@] yahoo.com
Telefon : 0749.100.582

    Focul lui Sumedru (in seara zilei de 25 octombrie)
    Traditia este legata de sarbatorirea Sfantului Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de mir - protectorul orasului Topoloveni. Împaratul Maximilian l-a prins si l-a pus in temnita pe Dimitrie pentru ca marturisea dreapta credinta. Un tanar crestin, Nestor, mergand la Sfantul Dimitrie in temnita, i-a zis sa se roage pentru el fiindca vrea sa se lupte cu Lie, un om puternic din cetate. Luand binecuvantarea lui Dimitrie, Nestor l-a omorat pe Lie. Afland ca Sfantul Dimitrie a indemnat la aceasta pe Nestor, maniindu-se, imparatul a trimis ostasi si le-a poruncit sa-l strapunga cu sulitele pe Sfantul in temnita. Facandu-se aceasta, indata marele Dimitrie si-a dat sufletul in mainile lui Dumnezeu, facand dupa moartea sa multe minuni si tamaduiri. Din porunca Împaratului, s-a taiat apoi si capul Sfantului Nestor.
    La eveniment participa alaturi de reprezentantii comunitatii locale, cetateni ai localitatii si personalitati din judet si din tara, etnologi, muzeografi. Este o ocazie unica pentru reintalnirea fiilor satului, schimb de experienta, promovarea obiceiurilor locale. Este o sarbatoare specifica zonei Muscelului, unica in tara. Dupa ce focul este aprins, intr-o explozie de bucurie, copiii striga: "Hai la focul lui Sumedru, ca a prins Dumitru iedu!". Este o sarbatoare a recoltei. Au loc expozitii de produse traditionale (cozonac, otet, magiun si vin) si arta populara (renumitele covoare romanesti si alte tesaturi, obiecte din ceramica, lut, lemn). Spectacolele folclorice sunt urmate de aprinderea focului care simbolizeaza purificarea atat spiritual, cat si a naturii inconjuratoare, facand trecerea de la toamna la iarna. În jurul acestui foc, satenii impart nuci, mere, pere, struguri, must, covrigi, cozonac in amintirea mortilor.

Vinaritul la Topoloveni Topoloveni - Obiceiuri locale (1)

Focul lui Sumedru Topoloveni - Obiceiuri locale (2)

    Festivalul International Carpati
    Festivalul Internațional de Folclor ”Carpați” este una din marile manifestări artistice cu carcater internațional care poartă marca Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș (alături de Festivalul Internațional de Muzică Corală ”D.G. Kiriac” etc.) făcând mare cinste județului Argeș.
Se desfasoara anual in perioada 09 - 15 august. Festivalul reuneste formatii folclorice internationale, membre ale Uniunii Europene: Grecia, Spania, Italia, Portugalia, Franta etc.

Copyright 2015 OrasulTopoloveni.ro | by DWD
Str. Calea Bucuresti, nr. 107B, Topoloveni | Tel./Fax: +4 0248.666.362 | Email: cnipt.topoloveni [@] yahoo.com
| Proiect CNPIT | Sitemap | Trafic web |